KAMBUCHA SİHİRLİ İKSİR

KAMBUCHA ZAYIFLATIRMI?
Çinliler tarafından "Sonsuz Yaşam İksiri" olarak bilinen Kombucha çayı, yaklaşık 2000 yıl önce Uzak Doğu'da bulunmuştur ve muazzam sağlık faydaları olan bir içecektir. Kombu çayı olarakta bilinen, Kombucha çayı son zamanlarda özellikle Amerika'da çok popüler olmuştur ve birçok insan sağlığı için gazlı içecekler yerine artık her gün bu çayı tüketir hale gelmiştir. Yurtdışında şişesi 3-4 dolar arasında birçok markette bulunabiliyor ancak ülkemizde genelde evde üretilip içilebiliyor.

Kombucha aslında fermente edici özelliğine sahip tıpkı yoğurtta veya kefirde turşularımızdaki bir yaşayan canlı mantar olup bitki çayları ve meyve tatlandırıcıları ile yapılarak  fermente edilerek içecek haline dönüştürülür. Genellikle bitki çay ile yapılmış olsa da, yeşil çay veya siyah çay gibi farklı diğer çaylar ile de yapılabilir. Kombucha çay mantarı şekerle birlikte fermantasyon sürecini başlatan bir bakteri ve maya kolonisini içerir ve sıvı içinde sürekli olarak ürer. Fermente olduktan sonra, kombucha karbonatlaşır ve sirke, b-vitamini, enzimler, probiyotikler ve yüksek konsantrasyonda asit (asetik, glukonik ve laktik) üretir.

Kombucha çayı kefir, yoğurt gibi faydalı probiyotikler arasında yer alır. Medicinal Food 2014 dergisinde yayınlanan araştırmalara göre Kombucha çayının sağlığımıza 7 temel faydası vardır:

1.Detoks etkisi yaratır: Kombucha'nın detoks kapasitesi muazzamdır ve karaciğer hücresi toksinlerini önleme kabiliyetindedir.

2.Sindirimi kolaylaştırır: Kombucha içerdiği yararlı asitler, enzimler ve probiyotikler sayesinde sindirimi destekler ve kolaylaştırır.

3.Metabolizma hızlandırır ve enerjimizi artırır: İçerdiği demir, kafein ve B-vitamini sayesinde vücudumuza enerji verir.

4.Bağışıklığı güçlendirir: Probiyotik ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve enfeksiyonlara savaşta vücuda yardımcı olur.

5.Cilt kırışıklıklarını azaltır:  Hyaluronik asit sayesinde cildin yapısını düzeltir, nemlendirip, yağlandırır. Cildin elastikiyetini arttırarak serbest radikallerin zararlarından korur. Cildin kolejen yapısını güçlendirerek karışıklıklarla mücadele eder.

6.Kanseri önler: İçindeki asitler Kanseri önlemede ve durdurmada yardımcıdır.

7.Kilo verdirir:  Yapılan araştırmalar Kombucha'nın metabolizmayı geliştirdiğini ve yağ birikimini sınırladığını gösterdi. Ara öğünlerde günde 2 kez tüketilebilir,  hem bağırsak faaliyetleri düzene girer hem de yağ yakımı hızlanır.  
Yakında ülkemizde raflarda yer alıcaktır.







Comments

Popular posts from this blog

What is raw food

Chef Mehmet Ak